Vastgoedbeheer: van concept naar praktijk in 6 stappen

By Leanne No comments

Met de expansie van de vastgoedmarkt neemt ook het vastgoedbeheer een hoge vlucht. De huurmarkt is dynamisch en daarom kan de moderne vastgoedmakelaar in de rol van vastgoedbeheerder een geweldige kans vinden om:

 • Vergroot zijn netwerk van contacten;
 • Hun inkomen te verhogen;
 • Breid je zaak uit.

Men mag ook niet vergeten dat de vergoeding voor het beheer van onroerend goed toeneemt en de beheerder de mogelijkheid biedt een goede klantenportefeuille samen te stellen die hem op middellange termijn een vast en progressief inkomen zal opleveren.

Wat doet een vastgoedbeheerder?

De rol van de vastgoedbeheerder is de eigenaar van een eigendom te helpen voor zijn eigendom te zorgen en ervoor te zorgen dat hij de correcte, tijdige en billijke huurprijs voor het eigendom ontvangt.

In een paar woorden, de property manager is de persoon die verantwoordelijk is voor de bemiddeling tussen de eigenaar en de huurder gedurende het hele proces en de permanentie van een huurovereenkomst. Een van de taken van een beheerder is:

 • Handhaving van een goede organisatie (voornamelijk financieel);
 • Het hebben van een structuur die efficiëntie brengt (zoals een gespecialiseerd managementsysteem);
 • Het geven van financiële begeleiding aan de eigenaar klant;
 • Opstellen van huurcontracten;
 • Innen van huurgelden;
 • Kennis hebben van de wetgeving inzake het verhuren van onroerend goed;
 • Zorg voor de heraanpassing van de huurwaarden;
 • Publiceren van het eigendom;
 • Evalueer de toekomstige huurder en doe het nodige onderzoek.

Hoe word je een Succesvolle Onroerend Goed Manager

Zodra de makelaar ervoor kiest om ook een property manager te worden, moet hij/zij een aantal basisstappen in gedachten houden om te slagen in het beroep, zoals:

Stap 1: Dienstverleningsovereenkomst
Jouw eerste stap bij het aanvaarden van een nieuwe cliënt is het opstellen van een contract voor administratieve diensten.

Dit komt omdat het de enige verantwoordelijkheid van de beheerder is om voor het eigendom van jouw cliënt te zorgen. Een goed geschreven contract voorkomt misverstanden in de toekomst.

Stap 2: Inspectie van het eigendom

Na het sluiten van het contract is de volgende stap het uitvoeren van een inspectie van het onroerend goed. Dat wil zeggen, een grondige analyse om de staat van het pand te beoordelen.

Van deze inspectie is het ook de taak van de beheerder om een inspectierapport van het onroerend goed op te stellen, waarin alle kenmerken van het onroerend goed zijn opgenomen.

Stap 3: Juridisch advies
Dit is een van de belangrijkste stappen voor een goede vastgoedbeheerder. Het gaat immers om het opstellen van contracten met clausules die de belangen van zijn klanten (eigenaars en huurders) duidelijk verdedigen.

Vergeet niet dat de vastgoedbeheerder te maken krijgt met geld en eigendommen van anderen en dat de aandacht dus moet worden verdubbeld.

Stap 4: Publiceren van beschikbare eigendommen

Net zo belangrijk als marketing voor de verkoop van onroerend goed is marketing en informatieverstrekking voor de verhuur.

Dat komt omdat, als de onroerend goed beheerder uitsluitend wil “leven” van administratiekosten, hij een solide, geplande portefeuille moet hebben die zo groot mogelijk is.

En om dit te bereiken moet je eerst aan marketing doen om nieuwe eigendommen aan te trekken en vervolgens aan marketing om huurders te vinden en meer contracten te sluiten.

Stap 5: Organiseer de documentatie

Het zal alle inspanningen die we hierboven als vastgoedbeheerder hebben genoemd niet ten goede komen als jouw organisatie tekortschiet. En organisatie begint met het beheer van jouw cliënten, taken en diensten.

Wij begrijpen dus dat een goed georganiseerde registratie van al jouw klanten de basis van alles is.

Daarom is het raadzaam dat je gebruik maakt van een goede CRM (customer relationship control) en de informatie goed bijhoudt.

Stap 6: Tijdbeheer

Een goed beheer van de tijd die in elk van deze activiteiten wordt geïnvesteerd, is onontbeerlijk om een goede bedrijfsportefeuille en een hoog vast inkomen binnen jouw makelaarskantoor te handhaven.

Vastgoedbeheer is een taak die veel herhaling en controle vergt. Daarom moet je overwegen een financieel systeem in te huren dat je bijvoorbeeld helpt organiseren:

 • Verzending van rekeningen (en duplicaten);
 • Ophalen van de huur;
 • Aanpassing waarschuwingen;
 • Betalings verklaringen.