Gratis verzending vanaf 2 albums
 

Albums van Mark van Herpen bij Strip2000


deel 1 Hofleveranciers
Hotel Nevelzicht
deel 1 Hofleveranciers  
€8,95
deel 2 A la carte
Hotel Nevelzicht
deel 2 A la carte  
€8,95
deel 3 Heartbreak Hotel
Hotel Nevelzicht
deel 3 Heartbreak Hotel  
€8,95

Mark van Herpen

Leeftijd:                                                             47 jaar

Woonplaats:                                                    Hooglanderveen

Eigen Series:                                                    Hotel Nevelzicht

Favoriete Strip2000 serie:                          Tom Carbon, Marq denkt

Tekent Strips Sinds:                                      hij van een tante een album van Suske en Wiske  en een Batman boekje kreeg

Anders creatief :       Heb een mooie CD collectie........

Favoriete vakantie:                                       Verre reis, India en Nepal

Hoe ben je begonnen met het maken van humoristische strips?
Als kind ben ik begonnen met humoristische strips. Kan eigenlijk niet bedenken waarom want ik had ook een grote interesse voor realistische strips als Trigië, Blueberry. Heb wel eens een poging gedaan om een half realistische strip te maken maar heb uiteindelijk besloten dat mijn hart toch lag bij de ‘Grote neuzen’ strip.

Wat vind je zelf het leukste/mooiste aan je serie(s) die bij Strip2000 verschijnen?
Hotel Nevelzicht moet nog verschijnen. Maar dat het mooi gaat worden staat als een paal boven water. Alle series van Strip2000 worden prachtig vormgegeven. Iets dat mij als grafisch vormgever (alleen werken als striptekenaar is in Nederland helaas maar weinigen gegeven) erg aanspreekt. Niets erger dan in een stripboekenkast allemaal verschillende formaten van één serie te hebben.

Welke series kunnen de fans nog van je verwachten?
In mijn hoofd borrelen allerlei ideeën maar ik vind dat (en ik wil) me graag focussen op Hotel Nevelzicht. De tijd om er een andere strip naast te maken heb ik nog even niet. Daarnaast lijkt het me erg leuk om dan zo’n serie samen met een tekstschrijver te maken. Dat je elkaar kunt versterken, aanvullen en tot grote komische hoogten opstuwen. Het is soms best pittig om alle ideeën, grappen en grollen uit jezelf te moeten halen. Maar er zit nog een superheldenstrip en een soort SF-na-de-bom strip in m’n hoofd.

Waar haal je de inspiratie vandaan voor je werk?
Uit alles wat ik om me heen zie en hoor. Soms is de werkelijkheid absurder dan die Hotel Nevelzicht. Daarnaast is mijn hoofd een enorm vat waar al 47 jaar van alles ‘ingepropt’ is. Voor Hotel Nevelzicht gat de deksel van dit vat regelmatig open en komt er een wonderbaarlijke mix naar buiten. Soms gecombineerd met de actualiteit, som volkomen willekeurig. De setting van een Hotel is een ideale kapstok waaraan allerlei rare jassen kunnen hangen. Wel heb ik ism met de redactie van Eppo een tijd geleden die setting iets verduidelijkt. En de jacht naar een ster door Hubert is centraal komen te staan.

Wat (of Wie) is voor jezelf een voorbeeld / Welke serie vind je zelf heel mooi?
Oef, da’s niet makkelijk. Dat loopt ontzettend uiteen in genre en tijd. Vroeger was ik gek op Suske en Wiske. Daar heb ik ontzettend leuke herinneringen aan. Maar het is een strip die ik nu nog moeilijk kan lezen. Kennelijk ben ik daar uit gegroeid. Batman daarentegen vind ik nog steeds leuk. Met name dan de makers met een eigen stijl. De onvermijdelijke Frank Miller, tekenaar Tim Sale. Ook Amerikaanse series als Bone, Hellboy en the Walking Dead mag ik graag lezen. De europese ‘grote neuzen’ strips als Gilles de Geus, de Generaal, Sigmund, Agent 327, DirkJan, (de oude) Asterix. Ik vergeet er vast een hoop dus pin me niet vast op deze snelle selectie.

Kun je iets vertellen over je tekentechniek? 
Dat is rasechte ‘old school’ Ook al ben ik, als grafisch vormgever, redelijk bekend met moderne digitale technieken, het tekenen gaat nog echt via ruwe schets (met blauwe en zwart potlood) naar inkten met oostindische inkt en penseel. De moderne tijd doet zijn intrede pas bij het inkleuren. Daarbij ben ik overgestapt van het ouderwetse inkleuren op zg blauwdrukken (met Ecoline en gouache) naar Photoshop op de Mac. Een fantastisch stuk gereedschap dat Photoshop. Alleen loert het gevaar dat je daarin alles gebruikt dat kan. Teveel hedendaagse strips hebben daar last van. Eindeloze kleurverlopen en spectaculaire effecten. Niet alle strips worden daar beter van vind ik. Een boom in een humor strip die er door een kleurverloop meer uitziet als een metalen cilinder vind ik echt storend

Hoe beslis je of een grap geslaagd is? Heb je bijvoorbeeld een proefpubliek?
Ik heb geen proefpubliek en als ik sommige zure commentaren op internet mag geloven is geen enkele grap van Hotel Nevelzicht geslaagd....... Maar ik probeer te maken wat ik zelf leuk vind en hoop dat anderen dat ook vinden. Maar smaken blijven verschillen.

Ben je verder in het leven ook een grappenmaker?
Ik probeer wel met humor door het leven te gaan maar dat lukt zeker niet altijd. Ik hoor ook regelmatig dat ik een ‘brombeer’ ben. Ben de laatste die dat zal ontkennen. En laten we eerlijk wezen: niet alles in het leven hoeft perse leuk te zijn. Als je nooit ‘bromt’ voel je ook geen verschil met de dagen dat je een goed humeur hebt. Dat is pas saai! Zonder diepte(punten) zijn de hoogtepunten minder hoog. Begint al een aardig filosofisch betoog te worden zo.......

Hoe vind je de omgang met je lezers, bijvoorbeeld op beurzen?
Erg leuk. Het is natuurlijk een feit dat de meeste stripmakers alleen achter hun tekentafel alles bedenken en maken. Het is dat verfrissend en motiverend om te horen wat je lezers er van vinden. En laten we eerlijk zijn: het komt zelden voor dat iemand die je strip niet leuk vindt dat op een stripbeurs komt melden. Dat de rijen bij andere stripmakers langer zijn zegt misschien ook iets. Naast het contact met lezer vind ik het contact met collega’s, die voor de gelegenheid ook hun zolder verlaten, ook erg leuk en waardevol.

Wil je nog iets toevoegen? Is er nog een vraag niet gesteld die je wel verwacht had?
Niet echt een vraag maar ik spreek graag de hoop uit dat er publiek blijft bestaan (en liefst dat het groter wordt!) voor strips en stripbladen. En dat de strip, zoals in Frankrijk, breed beschikbaar komt en niet alleen in speciaalzaken die de kenners weten te vinden. Er wordt zoveel mooi en divers werk gemaakt. Ik zou het fantastisch vinden als dat hele spectrum door veel mensen gelezen zou worden. Ik heb erg veel respect en bewondering voor de inzet van veel mensen voor de strip. Uitgeverijen als Strip2000 en Don Lawrence Collection (Eppo) die hun liefde voor strips omzetten in daden en nieuwe en oude stripmakers een podium bieden. Was die liefde ook maar meer aanwezig bij de boekhandels en kiosken.